Wat een ergernis, dat kunstgras. Voetbal op plastic is prima, maar dan wel voor amateurs. In een eredivisiestadion hoort echt gras te liggen. In 2003 was Heracles de eerste profclub die een kunstgrasveld liet aanleggen. In 2020 is het één van de drie eredivisieclubs die er nog geen afscheid van genomen heeft. 

Een stap in de toekomst

Twintig jaar geleden geloofden kenners heilig in de toekomst van kunstgras. Toenmalig Ajax voorzitter Michael van Praag rekenden op een revolutie, waarbij binnen enkele jaren overal in Nederland kunstgras kwam liggen. Gek genoeg kreeg hij deels gelijk, want bijna de gehele eerste divisie speelt tegenwoordig op kunstgras. 

In het seizoen 2019-2020 was de opmars van kunstgras ook in de eredivisie niet te stoppen. PEC Zwolle, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, ADO Den Haag, FC Emmen en VVV Venlo speelden hun thuiswedstrijden op namaak gras. Gelukkig is de ommekeer er nu dan toch, want zowel PEC als ADO en VV stappen in de zomer van 2020 terug naar natuurgras. RKC Waalwijk ging een jaar eerder al overstag.

Hollandse zuinigheid

In geen enkel ander land met een gunstig grasklimaat beleefde kunstgras echt een doorbraak. In Engeland werd het ooit geprobeerd, maar het was geen verrassing dat dit mislukte. De Britten zijn nogal van de tradities, een mooi biljartlaken van echt gras hoort daar absoluut bij.

De bekende Hollandse zuinigheid was de belangrijkste redenen om te kiezen voor kunstgras in Nederland. Het onderhouden van een grasveld kost tonnen per jaar. En ja, van dat geld kun je ook een extra middenvelder betalen. Daarnaast gaat een kunstgrasveld veel langer mee. Ook niet onbelangrijk: wie kunstgras heeft, kan doorlopend in het stadion trainen. Geen kosten voor extra bijvelden dus!

Fonds voor terugkeer naar natuurgras

Een nieuwe regeling moet helpen om het kunstgras van Nederlandse bodem te laten verdwijnen. Er wordt een pot met geld samengesteld, dat is verdiend door Nederlandse clubs die in Europa actief zijn. Clubs kunnen hieruit een behoorlijke vergoeding krijgen, wanneer ze op gras spelen. Een aardige stimulans. Althans, voorlopig wel, want in 2020 stappen al drie clubs over naar natuurgras.

Heerlijk, eindelijk weer gras

Kijk maar eens terug naar beelden uit de jaren ‘80 en ‘90. Zeker in de winter lagen de grasvelden er heel slecht bij. Er was meer zand zichtbaar dan grassprieten. Maar tijden veranderen. Het inpassen van kunstgrasvezels, verlichtingstechnieken en andere vormen van professionalisering hebben grasvelden veel beter gemaakt. Daar zijn kosten aan verbonden, maar die moeten clubs maar voor lief nemen. Eredivisievoetbal is topsport en bij topsport hoort geen plastic rommel. Lang leve de geur van echt gras!